Fysiek bezig zijn in een gezonde, stressvrije en prikkelarme omgeving helpt mensen herstellen van mentale blessures. Medewerkers verbonden aan Rezett voeren vanuit het (Woldhuisje) “groene” werkzaamheden uit voor vereniging het heideveld.
Steeds meer onderzoek wijst uit: natuur heeft een gunstig effect op de gezondheid en het welzijn van mensen. Zelfs een klein beetje groen heeft al verrassend veel invloed. Tijd doorbrengen in de natuur zorgt ervoor dat mensen zich beter kunnen concentreren, creatiever worden en minder stress ervaren. Bovendien stimuleert de natuur tot bewegen en tot sociaal contact. De groene omgeving die wij bieden is op zich al gezondheid bevorderend. Juist ook voor kwetsbare groepen in de samenleving. Natuur biedt een prikkelarme omgeving en bij werken of leren in het groen komen alle dimensies van positieve gezondheid aan bod.
‘Positieve gezondheid’ is het uitgangsprincipe van Rezett, en dat geldt ook voor het thema zorg en arbeidsparticipatie. Het begrip ‘positieve gezondheid’ is al in 2012 geïntroduceerd, waarbij de focus ligt op de kracht en eigen regie van mensen. Gezondheid wordt hierbij in termen van veerkracht, functioneren en participatie gezien.
Karin:
“In de auto of op de fiets stappen en naar de Eese rijden, dat is de eerste stap op weg naar heling.
De deelnemers aan ons project zitten meestal al lang thuis. Jaren soms. Ze zijn arbeidsongeschikt omdat ze mentale schade hebben opgelopen in hun werk. PTSS, burn-out, Niet aangeboren hersenletsel ,psychosociale problemen of andere problematiek.
De drempel is vaak hoog, omdat je eerst moet dealen met je eigen beperkingen. Voor velen is de drempel heel hoog om weer te herstarten met hun leven. En dat is helemaal goed. We willen geen druk, geen verwachtingen en al helemaal geen oordelen.”
Daarom ontwikkelt Rezett samen met de unieke vereniging het Heideveld taak-en arbeidsgerichte activiteiten, gericht op ontwikkeling, structuur en re-integratie van deelnemers. Zo bieden we een aantal deelnemers de mogelijkheid tot een zinvolle dagbesteding, de kans om laagdrempelig werkervaring op te doen en wellicht tot de mogelijkheden om door te stromen richting een (deels) betaalde baan.
De werkzaamheden dragen bovendien bij aan het beheer van ca 360 Hectare Landbouwgrond, wegen water en bos van vereniging Het heideveld . Zo betrekt “vereniging het Heideveld” vanuit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en als uitwerking van de Participatiewet, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het werk van deze vereniging. We richten ons hierbij in eerste instantie op 2 groepen: deelnemers dagbesteding/ dagbeleving en deelnemers met afstand tot de arbeidsmarkt of met een arbeidsbeperking.